Gotowany łosoś po szwedzku

Gotowany łosoś po szwedzku

Czego potrzebujemy? (2 porcje)
– 2 filety dzikiego łososia (ok. 400 g)
– 1 cebula
– 1 cytryna
– 3 łyżki białego octu winnego
– pęczek świeżego koperku
– 1 łyżka soli
– kilka ziarenek pieprzu
– 1 gwiazdka anyżu
– 3 liście laurowe.

Gotowany łosoś po szwedzku

Jak przygotowujemy?
Cebulę drobno siekamy. Cytrynę kroimy w plastry.
Wrzucamy wszystkie składniki (oprócz łososia) do 2 litrowego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 5 min.

Łososia nacinamy nożem. Nie zdejmujemy skóry, nie kroimy go na kawałki. Wrzucamy w całości do wywaru i gotujemy 1 minutę.

Potem wyłączamy i zostawiamy całość pod przykryciem. Czekamy aż przestygnie. Możemy włożyć garnek razem z zawartością do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmujemy filety i osuszamy z nadmiaru wody.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s