Ogórki kiszone, tak robię od lat i zawsze są pyszne, jędrne, twarde i smaczne.
Ogórki kiszone
Składniki
- ogórki (gruntowe, niezbyt duże)
- czosnek (polski)
- koper (najlepiej z łodygą)
- świeży chrzan
- opcjonalnie – liście czarnej porzeczki lub wiśni
- sól do przetworów (kamienna)
- cukier
Przygotowanie
- Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach wekach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
- Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 2 płaskie łyżki soli i 1 łyżka cukru na 1 litr wody.
- Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zamykać weki. Gumki muszą być wyparzone, sprężynki muszą dobrze trzymać wieczka. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie.
- Na pierwsze 24 godziny warto umieścić słoiki w ciepłym miejscu. Możemy je nakryć kocem. Następnie możemy je przełożyć do spiżarni lub piwnicy.
Przepis na kiszone ogórki i inne przetwory z ogórków podawałam już kiedyś tu.
Smacznego!