Przetwory z ogórków na już

Przetwory z ogórków, które szybko nadaję się do jedzenia.


Ogórki małosolne na sucho w woreczku foliowym

Składniki:

– 1 kg ogórków gruntowych

– 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm)

– pęczek koperku

– 2 pokruszone suszone liście laurowe

– 2 ziela angielskie

– 1 łyżka ziaren gorczycy

– 4-5 ząbków czosnku

– 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki umyj, osusz i odetnij im końcówki, a następnie wrzuć je do woreczka foliowego. Dodaj obrany i pokrojony korzeń chrzanu, czosnek pokrojony w plasterki, koperek, rozgniecione ziela angielskie i gorczycę. Całość posyp solą i szczelnie zamknij woreczek. Potrząśnij torebką i ugnieć ją delikatnie palcami tak, by składniki dobrze rozeszły się po całym woreczku i wszystkich ogórkach. Gotowe zawiniątko włóż do lodówki na 3-4 godziny, a następnie wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 20 godzin. Gotowe!

Przepis pochodzi stąd.

Grilowo-obiadowe ogórki na już – gotowe do jedzenia od zaraz




Składniki na jeden słoik:

6 dużych ogórków gruntowych

2 cebule

1 łyżeczka soli

Zalewa:

200 ml wody

3 – 4 łyżki octu

1 łyżka cukru

1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Umyte ogórki pokrój na cienkie plasterki, cebule pokrój w piórka. Przełóż na sito i przesyp solą. Odstaw na około pół godziny. Po tym czasie odciśnij i przełóż do słoika. Wymieszaj składniki zalewy i zalej nią ogórki. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie można je jeść, ale lepsze są drugiego dnia. Tak przygotowane można w lodówce przetrzymać przez kilka dni.

Korzystałam z tego przepisu.

Smacznego.

Dodaj komentarz