Przetwory z ogórków, które szybko nadaję się do jedzenia.
Ogórki małosolne na sucho w woreczku foliowym
Składniki:
– 1 kg ogórków gruntowych
– 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm)
– pęczek koperku
– 2 pokruszone suszone liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 1 łyżka ziaren gorczycy
– 4-5 ząbków czosnku
– 2 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Ogórki umyj, osusz i odetnij im końcówki, a następnie wrzuć je do woreczka foliowego. Dodaj obrany i pokrojony korzeń chrzanu, czosnek pokrojony w plasterki, koperek, rozgniecione ziela angielskie i gorczycę. Całość posyp solą i szczelnie zamknij woreczek. Potrząśnij torebką i ugnieć ją delikatnie palcami tak, by składniki dobrze rozeszły się po całym woreczku i wszystkich ogórkach. Gotowe zawiniątko włóż do lodówki na 3-4 godziny, a następnie wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 20 godzin. Gotowe!
Przepis pochodzi stąd.
Grilowo-obiadowe ogórki na już – gotowe do jedzenia od zaraz
Składniki na jeden słoik:
6 dużych ogórków gruntowych
2 cebule
1 łyżeczka soli
Zalewa:
200 ml wody
3 – 4 łyżki octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Umyte ogórki pokrój na cienkie plasterki, cebule pokrój w piórka. Przełóż na sito i przesyp solą. Odstaw na około pół godziny. Po tym czasie odciśnij i przełóż do słoika. Wymieszaj składniki zalewy i zalej nią ogórki. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie można je jeść, ale lepsze są drugiego dnia. Tak przygotowane można w lodówce przetrzymać przez kilka dni.
Korzystałam z tego przepisu.
Smacznego.