Czas przetworów, więc przepis na paprykę marynowaną i sałatkę z przyprawą gyros.
Papryka konserwowa
Składniki:
- 3 kg papryki, u mnie czerwonej
- 1 liść laurowy do każdego słoika
- 2-3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika
- 2-3 kulki pieprzu do każdego słoika
- ok pół łyżeczki ziaren białej gorczycy do każdego słoika
- ząbek czosnku do każdego słoika
Składniki na zalewę:
- 10 szklanek wody, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 1/2 litra octu spirytusowego
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
- umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wyrajamy białe błonki i kroimy w podłużne pasku lub grubszą kostkę
- do każdego umytego słoika wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek
- w słoikach szczelnie układamy paprykę
- wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka, mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy
- gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła paprykę
- dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami
- Pasteryzacja: Ja pasteryzuję tradycyjnie gotując słoiki w garnkach przez 10 minut mniejsze słoiki, większe 15 minut
- Następnie ostrożnie układamy słoiki do góry dnem
Ogórki w zalewie gyros
Składniki:
Warzywa:
- ogórki gruntowe: 2 kg
- papryka: 3 szt.
- cebula: 3 szt.
- marchew: 2 szt.
- czosnek: 4 – 5 ząbków
Zalewa:
- ocet 10 %: 3/4 szklanki
- olej: 1/2 szklanki
- cukier: 1 szklanka
- sól: 2 łyżki
- przyprawa gyros: 30 g (1 op.) Wykonanie:
Od umytych ogórków odkrój końcówki. Następnie ogórki pokrój na grubsze (ok. 0,5 cm) plasterki. Ogórków nie obieraj, dzięki temu są dużo bardziej chrupiące. Obraną marchew, cebulę oraz czosnek pokrój w cienkie plasterki, natomiast paprykę w sporą kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Z pozostałych składników przygotuj zalewę i wlej do warzyw. Odstaw wszystko na 4 – 5 godzin, aby warzywa puściły sok. Pamiętaj o tym, aby co pewien czas mieszać składniki w misce. Warzyw nieco ubędzie, a zwiększy się ilość płynu.Do czystych i wyparzonych słoików nakładaj zamarynowane warzywa. Wszystkie słoiki uzupełnij płynem, który pozostał z marynowania warzyw. Każdy słoik dobrze zakręć czystą i nieuszkodzoną pokrywką. Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!