Czas przetworów

 Czas przetworów, więc przepis na paprykę marynowaną i sałatkę z przyprawą gyros.

Papryka konserwowa

 

Składniki:

  • 3 kg papryki, u mnie czerwonej
  • 1 liść laurowy do każdego słoika
  • 2-3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika
  • 2-3 kulki pieprzu do każdego słoika
  • ok pół łyżeczki ziaren białej gorczycy do każdego słoika
  • ząbek czosnku do każdego słoika

Składniki na zalewę:

  • 10 szklanek wody, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 1/2 litra octu spirytusowego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

 

Przygotowanie:

  • umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, wyrajamy białe błonki i kroimy w podłużne pasku lub grubszą kostkę
  • do każdego umytego słoika wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek
  • w słoikach szczelnie układamy paprykę
  • wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka, mieszamy co jakiś czas i zagotowujemy
  • gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy gaz i przy pomocy chochli wlewamy do słoików tak aby przykryła paprykę
  • dokładnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy zakrętkami
  • Pasteryzacja:  Ja pasteryzuję tradycyjnie gotując słoiki w garnkach przez 10 minut mniejsze słoiki, większe 15 minut
  • Następnie ostrożnie układamy słoiki do góry dnem 

Ogórki w zalewie gyros

 Składniki:

Warzywa:

  • ogórki gruntowe: 2 kg
  • papryka: 3 szt.
  • cebula: 3 szt.
  • marchew: 2 szt.
  • czosnek: 4 – 5 ząbków

Zalewa: 

  • ocet 10 %: 3/4 szklanki
  • olej: 1/2 szklanki
  • cukier: 1 szklanka
  • sól: 2 łyżki
  • przyprawa gyros: 30 g (1 op.) Wykonanie:
    Od umytych ogórków odkrój końcówki. Następnie ogórki pokrój na grubsze (ok. 0,5 cm) plasterki. Ogórków nie obieraj, dzięki temu są dużo bardziej chrupiące. Obraną marchew, cebulę oraz czosnek pokrój w cienkie plasterki, natomiast paprykę w sporą kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Z pozostałych składników przygotuj zalewę i wlej do warzyw. Odstaw wszystko na 4 – 5 godzin, aby warzywa puściły sok. Pamiętaj o tym, aby co pewien czas mieszać składniki w misce. Warzyw nieco ubędzie, a zwiększy się ilość płynu.Do czystych i wyparzonych słoików nakładaj zamarynowane warzywa. Wszystkie słoiki uzupełnij płynem, który pozostał z marynowania warzyw. Każdy słoik dobrze zakręć czystą i nieuszkodzoną pokrywką. Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania.

Smacznego!

Dodaj komentarz